2020 - Rok hrušky a roušky
Každý rok je jiný. Loni bylo horko, nebyla voda a ovoce bylo málo. Letos bylo vody dost, ovoce se urodilo, jenže ho ještě nezralé naklobávali ptáci. Co to ty opeřence popadlo? Jako by nestačilo, že bylo málo sluníčka.
Když jsem psal shrnutí ke konci roku 2019, ležel jsem doma se zimnicí a horečkou. Bylo 15. prosince - o covidu 19 jsme nic nevěděli a možná to čínský dáreček ani nebyl. Každopádně nejhorší chřipka, jakou jsem kdy zažil. Na jaře přišel "lockdown". V pálenici nám sice až do května uvázlo pár destilátů, které si jejich majitelé nestihli vyzvednout, ale jinak bylo po sezóně a s obavami jsme vyhlíželi podzim. Denně jsme sledovali zprávy a snažili se mezi vládními usneseními o salónech pro psy a kočky najít informaci, zda je i naše pálenice otevřená legálně. Marně. Dlouhá a nesmyslná řada vyjímek naznačovala, že jsme zavření i otevření zároveň. Nakonec jsme si vytvořili vlastní pravidla a pálenici pojali jako výdejní (a přijímací) okénko. Úlet byl, když se z toho okénka nesměl prodávat rozlévaný alkohol. Ano, bylo to myšleno jako alkohol k okamžité konzumaci, ale "rozkaz zněl jasně" ... Přitom stačilo tak málo. Pálenice zůstala otevřená, ale provozovna zavřená. Kvasy s destiláty jsme si předávali venku. Roušky a odstupy byly samozřejmé. Ono se do provozu stejně chodit nedalo. Všude stály sudy. Že by skvělá sezóna? Ne, jen lepší průměr.
Tento rok byl rokem hrušky. Tolik roušek, teda hrušek, jsme neviděli ani v roce 2018, kdy se pod kotlem topilo 16 hodin denně. Jen cukru měly tak málo, že o nevalné kvalitě destilátu bylo předem rozhodnuto. Nízká výtěžnost 5% hovoří za vše. Řeč je o množství 50% destilátu z množství kvasu. Švestky svými 10% potvrzují, že jsou do kvasu tím nevhodnějším ovocem. I chuťově. Ale letos jsme jen díky většímu množství zákazníků s malými soudky naplnili kotel. Jablka na tom byla podobně jako hrušky. Příjemnou změnou byly aromatické kvasy z aronie, trnek a jeřabin.
A co se dělo u nás doma? Pořídili jsme si pasírku. Odpeckováním výpalků tak šetříme místo v jímce a navíc máme pecky na topení. Mimochodem víte, co dovede přeplněná pasírka? Rozkýve se tak, že vytrhne šrouby z podlahy a pak odejde po svých... Kvas z kotle teče na zem...Obvykle ale máme opačný problém - ucpe se trubka ještě před pasírkou a kvas z kotle nechce ven :-P (Tento problém se o podařilo vyřešit o rok později - šipka směru otáčení rotoru v pasícre byla z výroby namalovaná obráceně!)
Kdo kolem nás jezdí pravidelně, mohl si všimnout, že jsme pokáceli dva stromy před stodolou. Škoda výborné mirabelky. Později se tam objevila působivá střecha od firmy Tvujsrub. Dříve jsme ovoce připravovali uvniř, ale rozmysleli jsme si to. Víte co se stane, když doma spustíte otevřený mixér? Tak si představte deset krát větší drtič, který je naplněn břečkou z ovoce. Vzniklé neštěstí se vytírá půl dne. I na stropě. A do toho stávkující osmóza, zarezlé čerpadlo na chladící vodě, zatuhlá vývěva, ucpané kohouty, děravé sudy, rozbité demižony.... Jsou to všechno takové naše malé radosti, které bychom bez Vás nikdy nezažili. Děkujeme a těšíme se na příště :-)