Pro samé přípravy není čas o přípravách psát...
Pro samé přípravy není čas o přípravách psát...
Začátek sezóny je vždy trochu nejistý. Na stromech něco je, ale nic moc ... Přesto jsme pořídili nové míchadlo do kotle a pasírku. V Poněšicích dokonce vyměnili kotel, což znamenalo odstrojit starou kolonu a pak všechno vrátit na novou. Až na to, že nová kolona není na plyn, ale na elektřinu, takže se muselo položit nové kabelové vedení a zapojit sedm topných těles o celkovém výkonu 51 kW. Na TV NOVA by řekli, že to odpovídá výkonu jedné hodně rozjeté fábie nebo by Vás donutili představit si 25 domácností, kde si všichni najednou vaří kávu. Proč o tom píši... Nová destilační kolona v Poněšicích je od firmy Kovoděl Janča a vypadá opravdu pěkně. Chlapci byli navíc tak hodní, že se zastavili i u nás a profesionálně nám zapojili naši pasírku za kotlem. Móóc děkujeme, protože to chtělo dost řezání, sváření a chyběl nám i materiál. A k čemu to? Nebojte - je to za kotlem, takže to na destilaci nic nemění. Úkolem pasírky je odstranění pecek z již vypáleného kvasu. Jednak to šetří místo v jímce na výpalky a pak se s těmi peckami dá topit. Nebo se z nich dají dělat chodníčky pro Pražáky - prý je baví chodit po nich naboso a pak si ošetřovat tržné rány :-)
Závěrem: Kolik pálenic asi může říci, že má kotel z Destily, příslušenství Hradecký a že to dohromady svařil Janča? Chybí už jen něco od Holsteinu ...